dimecres, 29 de setembre del 2010

LO CUENTO DE PERET

Autora: Helena Fibla Reverter

Durant la primera meitat del segle XX, entre les històries que es contaven als xiquets i xiquetes d’Alcanar, s’explicaven contes amb un mateix personatge com a protagonista: Peret.

La comunicació que presenta aquest resum, vol recuperar un d’aquests contes, Lo Cuento de Peret, pel valor històric, documental, i de cultura popular que representa.

Mitjançant la seua anàlisi, es pot deduir que Lo Cuento de Peret és una història que es desenvolupa en l’Alcanar del segle XIX. Al llarg del seu discurs descriu llocs d’interès local, la societat i fets propis d’aquells temps: famílies canareves pobres, el Camí dels bandolers i els qui el transitaven, les posades, les diligències, batallons de soldats, i també l’edifici anomenat el Palau i el seu jardí, són alguns dels referents que apareixen en el conte. Però també ens parla de les poblacions veïnes: una Ràpita de pescadors i un Vinaròs de sabaters.

A banda, hi és present un punt d’ironia vers les classes socials més poderoses, i també és interessant entendre el missatge del conte: l’astúcia per saber resoldre les dificultats. A més, el conte es presentarà amb totes les paraules pròpies de la parla canareva, ja que és una manera de conservar l’essència de les persones que al llarg dels anys l’han anat relatant.

Explicat generació darrera generació, aquesta historieta ha arribat fins als nostres dies, però ningú pot assegurar que es conservi en un futur. Per això, el III Congrés d’història d’Alcanar és una oportunitat per donar-lo a conèixer i documentar-lo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada