dimecres, 29 de setembre del 2010

Les agulles de cabell de la vil•la romana del Cementiri (Alcanar)

Autor: Antoni Cartes


En aquesta breu comunicació es presenten dues agulles de cabell d’època romana
recuperades durant les tasques de seguiment de les obres de canalització del gasoducte Ulldecona-Sant Carles de la Ràpita realitzades l’any 2003 per part de Cinta Montañés.

A més d’aquestes dues, a les Terres de l’Ebre s’han recuperat agulles de cabell (acus crinales) a les vil•les de Casa Blanca, Carrova i Mas de Sant Pau formant un conjunt de prop d’una trentena d’exemplars, tots ells inèdits. Tot i que la comunicació es centrarà en els exemplars de la vil•la romana del Cementiri aquest conjunt servirà per contextualitzar-les.

Les agulles de cabell recuperades en les excavacions arqueològiques acostumen a ser només un número d’inventari entre tot el material recuperat. Amb una mica de sort després apareixen exposades en les vitrines d’alguns museus, mentre que la resta queden guardades en caixes de magatzems. Aquest és el principal motiu que m’ha dut a estudiar aquestes peces, donar-les a conèixer i intentar-les integrar en el discurs de la romanització a les Terres de l’Ebre i contextualitzar-les cronològicament. A més, atenent al fet d’haver estat localitzades a l’interior d’una vil•la i no d’una ciutat les diferències en quant a la qualitat de les peces coincidents cronològicament és possible poder-ho relacionar amb l’existència de personatges de diferent condició en un mateix espai.


Per tant, la comunicació pretén donar a conèixer aquestes dues peces recuperades,
contextualitzar-les i valorar-les com a elements de la cultura romana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada