dimecres, 29 de setembre del 2010

ELS MOLINS D’ALCANAR: INVENTARI I DESCRIPCIÓ DEL PROCÉS DE PRODUCCIÓ

Autoria: Toni Forcadell, Helena Fibla i Jordi Arasa


El molí, l’element d’estudi del treball que presenta aquest resum, fa molt poc temps, encara era un sistema productiu, un mitjà de treball i un recurs econòmic.

Aquest treball vol ser un recull de tots els molins que funcionaren a Alcanar, al segle XIX i fins a mitjans del segle XX.

Alcanar, a mitjans del segle XIX, comptava tan sols amb 6 molins d’oli i 3 molins fariners. Però, a principis del segle XX s’experimentà un destacat augment en l’aparició d’aquest tipus de sistema productiu, que multiplicà per 3 la quantitat d’edificis moliners.

Aquest treball analitza l’evolució en la creació de molins, les fonts d’energia que utilitzaren al llarg del temps, les parts de cada tipus de molí i el mecanisme de molturació i producció.

Són escasses les restes materials que es conserven d’aquest tipus de patrimoni industrial, i els testimoniatges orals són molt importants, sempre contrastats en la documentació existent. Per això, cal recollir i donar a conèixer tota la informació referent a aquesta part de la història local.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada